هواوی ساعتی پیش، کرین ۹۹۰، نخستین پردازندهی پرچمدار دنیا با مودم 5G یکپارچهی دنیا را در نمایشگاه IFA معرفی کرد.
طی سه سال گذشته، هواوی نسل جدید از پردازندههای بالاردهی خود را در رویداد IFA برلین معرفی کرده بود. چینیها امسال نیز با پردهبرداری از کرین ۹۹۰، این سنت را ادامه دادند. پردازندهی جدید برای نخستین بار در گوشی میت ۳۰ بهکار گرفته خواهد شد؛ فبلت موردانتظار و پرحاشیهای که ۱۰ سپتامبر (۲۸ شهریور) از راه خواهد رسید.
همزمان با آغاز گذار به دوران 5G، بازار دوگانهای شکل گرفته است؛ در برخی مناطق هنوز پوشش 5G آماده نشده است؛ بنابراین کاربران این مناطق تمایلی به صرف هزینهی بیشتر برای خرید گوشیهای گرانقیمت 5G ندارند؛ اما در سویی دیگر، کاربران سوار بر موج 5G شدهاند. بدین ترتیب هواوی برای پاسخدادن به هر دو دسته، برای نخستین بار پردازندهی پرچمدارش را در دو نسخهی 4G و 5G بهترتیب با نامهای Kirin 990 و Kirin 990 5G معرفی کرد.
دو پردازندهی جدید هواوی از بسیاری جنبهها نظیر تعداد هسته، پشتیبانی از رم و دوربین یا میزان حافظهی ذخیرهسازی یکسان هستند؛ اما صرفنظر از نوع مودم، در برخی زمینههای کلیدی نظیر عملکرد NPU یا فرکانس هستهها، تفاوت دارند که در ادامه به آنها میپردازیم.
پردازندهی Kirin 990 5G بهمعنای واقعی کلمه، طراحی یکپارچهای دارد و از شبکههای Sub-6 GHz 5G روی هر دو معماری SA و NSA پشتیبانی میکند. تا به این لحظه هیچیک از شرکتهای کوالکام، سامسونگ یا اپل، چنین پردازندهای معرفی نکردهاند. هواوی برای حفظ ابعاد بلوک پردازنده، لیتوگرافی +۷ نانومتری TSMC را در تولید پردازندهی 5G بهکار میبرد.
نسخهی 5G کرین ۹۹۰ با ابعاد ۱۰۰ میلیمترمربعی خود از برادر 4G خود با مساحت حدودی ۹۰ میلیمترمربع بزرگتر است و با کنار زدن پردازندهی ۷۴.۱۳ و ۹۶.۷۲ میلیمترمربعی کرین ۹۸۰ و کرین ۹۷۰، بزرگترین تراشهی موبایل هواوی بهحساب میآید. توجه داشته باشید که چینیها در نسخهی عادی کرین ۹۹۰ درستمانند نسل گذشته، لیتوگرافی ۷ نانومتری را بهکار بردهاند. تعداد ترانزیستورهای کرین ۹۹۰ و ۹۹۰ نسل پنج بهترتیب به حدود ۸ و ۱۰.۳ میلیارد عدد میرسد.