محمد بیدشکی در حاشیه بازدید جمعی از اعضای هیئت شهدای بیتاللهالحرام کرمان از پروژه ساخت گنبد حرم مطهر امام حسین (ع) اظهار داشت: در این آیین بعد از سقوط صدام در کشور عراق، به خاطر ساخت و سازهایی که در اطراف حرم مطهر امام حسین (ع) در کربلا صورت گرفت، شعاع دید گنبد کم شد و به همین دلیل متولیان امر تصمیم گرفتند گنبد بزرگتری برای نصب بر حرم مطهر ساخته شود.
معاون فرهنگی ستاد بازسازی عتبات کرمان افزود: با واگذاری این پروژه به ستاد بازسازی عتبات استان کرمان، کار مطالعات اولیه برای طراحی چگونگی ساخت گنبد توسط اساتیدی از دانشگاهیان و مهندسان فنی آغاز شد و مقرر شد گنبدی با بتن و آهن به صورت پیچ و مهرهای ساخته شود.
بیدشکی بیان کرد: فریم و اسکلت فولادی گنبد در کارخانه اوتک تهران ساخته و در اراک گالوانیزه و به کرمان منتقل شد؛ در اینجا دوبار باز و بست و اشکالات احتمالی برطرف شد.
وی افزود: این گنبد با 21.5 متر ارتفاع، 7.5 متر از گنبد فعلی حرم مطهر بالاتر و حجم آن از لحاظ قطر نیز 1.5 برابر گنبد فعلی است.
معاون فرهنگی ستاد بازسازی عتبات کرمان با اشاره به اینکه گنبد قدیمی فعلی به عنوان یک اثر تاریخی در یونسکو ثبت شده، گفت: این گنبد کاملا مقاومسازی و بخشهایی از آن بتن آرمه شده و گنبد جدید روی آن قرار میگیرد.
بیدشکی اضافه کرد: در حال حاضر دو گنبد روی حرم مطهر قرار دارد و گنبد ساخته شده در کرمان، سومین گنبدی است که روی حرم مطهر نصب خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه 15 هزار خشت طلا روی گنبد جدید کار میشود، اظهار داشت: خشتها از جنس مس است که با توفیق مردم استان کرمان، از طرف کارخانه مس سرچشمه تامین شده و انشاءالله آب طلاکاری خشتها در کربلا انجام میشود.
بیدشکی یادآور شد: همزمان با ساخت گنبد در کرمان، کار مقاومسازی حرم مطهر در کربلا و لاغر سازی ستونهای اطراف ضریح نیز از سال 1394 آغاز شد؛ این مراحل به دلیل شکافهایی که در دیوارها ایجاد شده بود و همچنین گلولهباران شهر کربلا و حرمین مطهر توسط صدام، آسیبها و خسارتهای زیادی دیده بود که کار بازسازی و مقاومسازی آن ضرورت داشت.
وی با بیان اینکه مقاوم سازی بهخوبی انجام شد، ابراز کرد: حرم و ستونهای اطراف آن مستحکم گردید به طوری که تحمل وزن گنبد فعلی و گنبد جدید را نیز دارد.
بیدشکی تصریح کرد: بخش عمدهای از بافت قدیم حرم، بتن آرمه و ضد انفجار شده و برای حداقل 400-500 سال آینده مقاوم شده است.
وی گفت: در بحث لاغرسازی ستونهای اطراف ضریح مطهر، فاصله 1.70 متری به بیش از 4 متر رسیده و برای ایام شلوغی حرم مانند اربعین و عاشورا، گشایش خوبی صورت گرفته و زیارت زائران راحتتر انجام میشود.
معاون فرهنگی ستاد بازسازی عتبات کرمان، کارهای صورت گرفته در حرم مطهر امام حسین (ع) و ساخت گنبد را در دنیا بینظیر عنوان کرد و افزود: این پروژهها با نظارت و کمک مشاورین خبره و اعضایی از هیات علمی دانشگاههای کشور به سرانجام رسیده است.
وی با اعلام اینکه کار ساخت گنبد در کرمان به پایان رسیده و تعدادی از قطعات آن با 8 تریلر به کربلا منتقل شده، گفت: مابقی قطعات نیز تا اربعین انتقال داده میشود.
بیدشکی خاطرنشان کرد: همه هزینههای ساخت گنبد و مقاوم سازی حرم مطهر در کربلا از محل نذورات مردمی صورت گرفته و مبالغی که مردم اهدا کردهاند، صرف خرید مصالح از داخل کشور و رونق کارخانجات و کمک به اشتغالزایی شده است.